Educación en el deporte capítulo 5: PADRES ENTRENADORES

Para leerla en castellano

PARES ENTRENADORS

Pares–entrenadors, això és el que som per els nostres fills i filles, vulguem o no. Podem ser un gran pare/mare i un pèssim entrenador, o una gran entrenador i un pare/mare de suficient.

La figura del pare/mare és per el nen/a la llar, l’amor, els mimos (que no consentiment), la seguretat de que faci el que faci se l’estimarà igual, sigui qui sigui i com sigui sempre estarem al seu costat. També és la transmissió de valors, els valors importants per aquella família així com que aquella llar sigui un lloc agradable i positiu per viure i per créixer, un recolzament per emputxar-los cap endavant, perquè s’atreveixin, i també un lloc de refugi i tendresa quan les coses li van mal dades.

I un entrenador és aquell per busca els millors resultats possibles segons els talents i capacitats de cadascú. I això també ho som. Aquesta part nostra d’entrenador, encara que sigui en el subconscient, la tenim en el moment mateix de convertir-nos en pare o mare. L’entrenador que portem a dins s’ocupa de que els nostres fills arribin a ser un joves i adults competents, competents en els estudis, en la futura feina i competents també amb les seves relacions socials i familiars.

Per aconseguir que un nen sigui competent en el futbol o el bàsquet, el que hem de fer és que practiqui oi?, practicar a xutar, a fer canastes o a treure corners. Doncs entrenar els nostres fills seria el mateix; quan més l’entrenem a que s’esforci cada dia, a que primer son les obligacions que els hobbys, a ser responsables de les seves coses i especialment dels resultats de les seves accions, del que diu o del que fa… més competents els farem per a la vida, i més seran allò que ens imaginem que siguin.

Però aquesta feina no es fàcil, ni es fa sola… i menys la podem delegar a algú altre que la faci (ni avis, ni cangurs ni mestres son la solució, només una petita ajuda), només nosaltres la podem fer perquè som els seus entrenadors i hem de ser conscients que si som una mica bons en això d’entrenar, podem fer sortir a la llum tots els seus talents i capacitats perquè siguin el que vulguin a la vida… perquè un bon entrenador pensa que TOT ES POSSIBLE!.

Això de ser entrenador pot agradar més o menys, però el que no em negareu és que és tot un REPTE oi?.

El fet de saber molt de futbol ha ajudat al Guardiola a ser un dels millors entrenadors del món, tampoc cal que siguem els millors del món nosaltres, però no em negareu que quan més en saps, millor ets, així que si volem ser bons hem d’anar aprenent. I a la nostra edat ja sabem que per aprendre no cal anar a l’escola, només llegint i preguntant a gent que sap d’educació (com algun mestre, per exemple) cada dia en sabrem més.

Fixar-nos en el que veiem al nostre voltant, si és això el que ens agrada o interessa per als nostres fills i filles és un gran pas. I un altre és pensar quins són els aspectes que creiem importants per ser competents a la vida (esperit de lluita, il·lusió, positivisme, ser treballador…o tranquil, conformista, el que sincerament creieu és el que val), si apunteu aquests aspectes en un paper, el pengeu a la nevera i entreneu als vostres fills en cadascun d’ells des de que tenen un any, veureu que funciona. Els bons entrenadors de basquet marquen objectius per cada jugador i els hi funciona, perquè a nosaltres no?

I arribarà un dia que tocarà fer balanç, posar-nos nota en les dues assignatures, la de pare i la d’ entrenador, i desitjo de tot cor que no us conformeu amb un aprovat, sinó que busqueu l’excel·lent perquè els vostres fills i filles siguin uns cracks de la vida.

Fins aviat doncs, amics pares-entrenadors

Cristina Gutiérrez. La Granja Fundació per a l’Educació

Anuncios

4 comentarios

 1. Buen artículo.
  Os dejo un enlace a mi blog:

  http://dekatletikabbr.blogspot.com/

 2. Vaya, este no podré enterarme muy bien de que va…

  No lo había dicho antes, pero como formadora y educadora en categorías de base, además de como diplomada en magisterio de educación física, estos artículos me parecen muy interesantes.

  Felicidades!!

  • Hemos puesto un enlace para la traducción al castellano 😉

   • Esto me pasa por hablar antes de tiempo…

    Gracias… 🙂

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión /  Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión /  Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión /  Cambiar )

w

Conectando a %s