Educación en el deporte capítulo 14: Ser pare d’un fill amb èxit

Una carta de Cristina Gutíerrez, directora de la granja de Santa Maria de Palautordera publicada a La Vanguardia que us portem aquí com una nova entrega d’Educació en l’esport.

No deu ser fàcil ser el pare o la mare d’un nen amb èxit; parlo dels nens que destaquen en un esport, en la música, l’art o la ciència. Tots somiem que la nostra criatura triomfi en aquell talent que li veiem, però pocs ens parem a pensar què passarà quan aquest moment arribi, com hem de gestionar nosaltres, els pares, aquest èxit, que el nostre fill sigui conegut i que nosaltres passem a ser “el pare de…”.

Per exemple, la tennista Arantxa Sánchez Vicario es queixa que la sobreprotecció dels seus pares la va anul·lar. Certament tots els pares que sobreprotegim els nostres petits, tinguin èxit o no, el que fem en realitat és anul·lar-los i fer-los creure que ells no poden i per això li solucionem nosaltres la papereta, fins al punt d’arribar a convertir-los en persones no útils per a molts moments de la vida. Probablement els pares de la tennista van gestionar l’èxit dels seus fills com van poder, amb la millor intenció van sobreprotegir a la nena de la casa i sense adonar-se que el que estaven fent, el que fem molts de nosaltres, era treure-li la possibilitat d’entrenar-se per a la vida.

El pares de l’Arantxa l’han entrenada en l’esforç, la determinació i la perfecció del joc i com a bona jugadora aquests valors ara es giren en contra d’ells. Tenir una infància i una joventut dirigits, en què els diem què han de fer, amb qui poden anar o què han de comprar converteix aquests nanos en extensions dels pares. No donar-los l’oportunitat d’equivocar-se, d’espavilar-se sols, de no anar a totes les competicions perquè trobin els recursos de superació i sobretot d’aprovació dins seu i no mirant als ulls dels pares és el fet determinant que els entrenarà per a la vida. No fer-ho, abans o després passarà factura, i la factura pot arribar en forma de llibre.

Anuncios

Responder

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Cerrar sesión / Cambiar )

Imagen de Twitter

Estás comentando usando tu cuenta de Twitter. Cerrar sesión / Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Cerrar sesión / Cambiar )

Google+ photo

Estás comentando usando tu cuenta de Google+. Cerrar sesión / Cambiar )

Conectando a %s